Kelime anlamı olarak “Arka Yüz” olarak dilimize çevirilen back-end, bilgisayar dünyasında, web sayfasının ya da programın kullanıcısının görmediği tarafını ifade eder. Programlama kısmında “verilere erişilen katman” olarak karşımıza çıkan back-end, web sayfaları üzerinde kullanıcı deneyimini tam yaşatılabilmesini sağlamak için front-end ile iş birliği yapması gerekir.
Bir programın hangi programlama dili ile yazılacağını keşfetmek, bu dilleri kullanarak bir iş çıkarmak ve veritabanına bağlanması gibi işlevlerin tümü back-end yazılım kategorisine girer. Sistemin alt katmanını oluşturmak, veritabanı yönetiminin planlaması, sunucu ayarlarının tamamlanması, sistemin optimum seviyede verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak gibi işlevler gerçekleştirir. Web sitelerin back-end kısmını oluşturmak için “PHP, Ruby, Java, ASP, Python” vb. yazılım dilleri kullanılırken, MySql, MSSql, Mongo ve Oracle gibi veri tabanları da kullanılır. Bu alanda çalışan kişiler “Back-end Developer” olarak isimlendirilir.
Türkçe karşılığı “Ön Yüz” olarak tanımlanan front-end, yapım aşamasındaki web sitesinin ön yüzünü temsil eder ve “HTML, CSS ve JavaScript” gibi yazılım (programlama) dilleri kullanarak web sitenin görsel tarafını oluşturur. Web sitesinde kullanılacak renkler, içerik düzeni, yazı fontunun seçilmesi ve uygulanması gibi birçok görevi içerisinde barındırır. Kısaca bir web sitesinde kullanıcının görebildiği ve erişebildiği her şey, web site yazılım sürecinin front-end aşamasında ortaya çıkmaktadır. Kullanıcıların site içerisinde işini kolaylaştıran bir arayüz ile siteden memnun ayrılmalarını sağlamak gerekir. Bu alanda çalışan kişilere ise “Front-end Developer” adı verilir.
Back-end Developer, yazılım projesinin temelini oluşturan yazılım kısmıyla ilgilenip web sitesinin ayakta durmasını sağlarken; Front-end Developer, kullanıcılara verimli bir deneyim sağlamak için, projenin ön planında bulunan arayüz tasarım detayları ile ilgilenir.
Tasarım bir şeyin yalnızca nasıl göründüğü ve nasıl hissettirdiği ile ilgili değildir. Tasarım bir şeyin nasıl çalıştığıyla da alakalıdır.”
Steve JOBS
“Full-Stack Web Geliştirici (Full-stack Developer)” terimi ise bu iki konuya da hakim olan yazılımcılara verilen isimdir. Yani Full-Stack bir Web Geliştirici, web sitesinin hem ön yüzünde hem de arka yüzünde faaliyet gösterebilir.