Özel ve kurumsal yazılımdan önce, yazılımın kendisinin ne olduğunu açıklayalım. Yazılım veya başka bir deyişle program, bir bilgisayarı belirli işlevleri yerine getirmek üzere yöneten; bilgisayara ne yapacağını söyleyen, kodlanmış komutlar dizisi demektir. Birbirinden farklı ve çeşitli fonksiyonlar için tasarlanmış elektronik cihazların birbirleriyle iletişime geçmelerini sağlayarak fonksiyonlarını veya kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarına ‘yazılım’ denir.
Kurumsal yazılımlar, firmaların ilerleyişlerini nasıl yöneteceklerini belirlemede kritik bir öneme sahiptir. Firmaların temel bilgi sistemleri altyapısı, kurumsal yazılımlar sayesinde oluşmaktadır. Özellikle orta ve büyük ölçekli firmalar; entegre, etkin ve standardize edilmiş bir altyapıya sahip olabilmek için Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM) vb. sektörel yazılım uygulamalarına yatırım yapmaktadır. Kurumsal yazılımlar sayesinde çalışanlar, tedarikçiler ve müşteriler iş süreçlerini hızlandırarak, verimliliklerini en yüksek seviyeye taşırlar.
Kurumsal özellikte bir yazılım, firmanın yapısına ve firma işleyişine uygun olmalıdır. Firmanın faaliyet gösterdiği sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunamayan bir yazılım, firma için gereksiz bir giderdir. Firmalar, iş süreçleri ile ilgilenirken aynı zamanda çevresiyle de doğru bir iletişim kurmak zorundadır. Gerek firmanın müşteri çevresi gerekse diğer rakip firmalarla olan iletişim yönetimi günümüzde yazılımlar vasıtasıyla sağlanabilir. Bu anlamda müşteri ilişkileri yönetimi imkanı tanıyan yazılımlar, kurumsal yazılım olarak firmalara her aşamada yardımcı olmaktadır. Bir firma ile müşterileri arasında kurulan bu bağ, zamanla müşteride aidiyet duygusuna yol açar.
Özel yazılımlar, şirketlerin kendi işleyişlerine özel olarak geliştirilen sistemlerdir. Özel yazılımlar şirketlerin ilerleyişlerinin, organizasyon yapımının ve bilgi sistemleri altyapısının tasarlanması ve iyileştirilmesi için benzersiz fırsatlar sunar.
Her işletmenin ya da kurumun yazılımdan beklentisi farklıdır. Bunun için öncelikle firmanızın neye ihtiyaç duyduğunu tespit etmek gerekir. Bu tespit etme işlemi sayesinde amacınız doğrultusunda doğru adımlar atabilirsiniz. Amacınız doğrultusunda attığınız bu adımlar sayesinde mevcut varlıklarınızı bulunduğunuz yerden çok daha ilerisine kısa sürede taşıyabilirsiniz. Bunun en büyük sebebi, özel yazılımın şirketinizin değiştirmesi, eklemesi ve çıkarması gerekenlerle tasarlanmış olmasından kaynaklıdır. Bir firmanın ihtiyaçlarına 360 derece çözüm sunan hazır bir yazılım paketi yoktur. Bu yüzden firmalar, özel yazılım firmaları tarafından verilen yazılım hizmetlerine ihtiyaç duyarlar.
Yazılım geliştirme hizmeti, genel bir süreci ifade eder. İfade ettiği süreç, yeni ve özgün bir yazılım programının oluşturulması için özenli bir programın hazırlanıp tasarlandığı ve son olarak uygulanmaya geçildiği bir süreçtir. Buradaki özgün olma durumunu özellikle vurgulamak gerekir. Özel yazılım geliştirme hizmeti; birlikte çalışılan, yazılımı tasarlanan ve geliştirilen her bir bireye, işletmeye, kuruluşa ya da kuruma özel olarak yapılır.
Kurumsal yazılım geliştirme hizmeti ise, mevcut olan kurumsal yazılımınız ihtiyaçlarınızı karşılamadığında devreye girer. Kurumsal yazılım geliştirme projeleri sayesinde; düşük performans artar, insan kaynaklı hatalar en aza iner, maliyet düşer ve firmanız büyüdükçe artan veri hacminiz karşılanır.
Kısacası yazılım geliştirme hizmeti ile birlikte, mevcut sisteminizde memnun olmadığınız noktalar düzeltiler ve bu sayede verimliliğiniz artar. Böylece, iş süreçleriniz basitleşir ve müşteri deneyiminiz iyileşir.