Bir JavaScript kütüphanesi olan React, web uygulamaları hızlı ve interaktif kullanıcı ara yüzleri (UI) oluşturmak için kullanılır. Açık kaynak kodlu, bileşen bazlı ve aynı zamanda da front-end bir kütüphane olan React, uygulamanın görünümünden sorumludur. Bu aracın bileşenleri Jordan Walke tarafından Facebook’ta çalışırken geliştirilmiş, 2013 yılında açık kaynak kodlu JavaScript olarak piyasaya sunulmuştur. Açık kaynak kodlu olması, popüler bir kütüphane olmasının en önemli nedenlerindendir.
Sadece yazılım geliştirmek için kullanılan araçlara kütüphane denir. Çerçevelerde olduğu gibi rehberlik durumu yoktur. Böylece hangi araçların kullanılacağına siz karar verirsiniz.
React’ın bir JavaScript kütüphanesi olduğuna değindik.
Basit bir betik dil olan JavaScript, web geliştirmede kullanılır.
JavaScript kullanarak çeşitli dinamik içerikler, grafikler, animasyonlar vb. programlayabilirsiniz.
2013 yılında Facebook’ta çalışan Jordan Walke tarafından piyasaya sürülen React, aynı zamanda bir JavaScript kitaplığıdır.
Görüntüleme katmanını işlemek için kullanılabileceği gibi hem web hem de mobil uygulamaların geliştirilmesi için kullanılabilir.
React, birçok farklı projede kullanılır, çünkü çok yönlü bir araçtır. Ayrıca Material UI, Redux veya Create React App gibi kütüphane ve araçlarla da kullanılabilir.
React ile geliştiriciler dinamik tek sayfalı uygulamalar oluşturulabilir. Ancak bu uygulamalar, React’ ın bu şekilde başarılı olması için yeterli olmaz. Başarılı olması için Sanal DOM ve JSX içermesi gerekir.
JSX, HTML’ye benzer basit ama etkili kod kullanan JavaScript dili için bir söz dizimi uzantısıdır. JSX, kullanıcı ara yüzü oluşturmak için kullanılan bir şablon dili gibi görünse de, JavaScript’i tüm olanaklarıyla kullanmanızı sağlayacak donanıma sahiptir. React elementleri oluşturmanızı sağlar.
Sanal DOM, React’ın gerçek DOM’u manipüle edip etkisi altına almasının sonucudur. Bu tür bir eylem temel olarak DOM’un bir kopyasını oluşturur ve adını bu eylemden alır.
Kütüphanenin, web sitesinin düzgün çalışması için DOM’un hangi bölümlerinin değiştirilmesi gerektiğini görmesi sağlanır. Dahası, sanal DOM’u güncellemek, normal Belge Nesne Modelinizi güncellemekten çok daha az zaman alır, bu da React’ı daha da verimli ve hızlı bir hale getirir.
ReactJS front end geliştiricilere birçok avantaj sunar. Bu avantajlar aşağıdaki şekildedir;